08/07/2014

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: Επιχειρησιακή Δημοκρατία και τρόπους εφαρμογής της στο Δήμο της Πρέβεζας που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο και το Δήμο Πρέβεζας την Κυριακή 06/07/2014 και ώρα 11:00 στο Πολιτιστικό κέντρο Πρέβεζας (ΟΑΣΗ).

Ο κ. Δήμαρχος αφού ευχαρίστησε τον Καθηγητή Ευάγγελο Μαρκόπουλο που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση τόνισε πως χρειάζεται μεράκι και θέληση για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά τη πόλη μας.

Ο κ. Γιαμάς πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε το πόσο σημαντικό είναι ότι ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό από την ομάδα του κ. Μαρκόπουλου (φίλου της Πρέβεζας) έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Πρέβεζα και για αυτό απαιτείται συνεργασία με τον Δήμο για να το πετύχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο κ. Τάσος Πουρναρόπυλος που είναι ο συνδετήριος κρίκος και συντελεστής της διασύνδεσης της Πρέβεζας με τον Καθηγητή Ευάγγελο Μαρκόπουλο (συμφοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης) αφού αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του κ. Μαρκόπουλου ως εμπειρογνώμων, επιχειρηματία και επιστήμονα στον τομέα της τεχνολογίας και συγκεκριμένα στην τεχνοκρατική Επιχειρησιακή Ανάπτυξη, τη Διαχείριση της Καινοτομίας και την Τεχνο-οικονομική και τεχνοκρατική διαχείριση έργων και επενδύσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δήλωσε γιατί να μην εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο στην κρίση και το όποιο μειονέκτημα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα και στο Δήμο μας, στην Πρέβεζα, ώστε να ταξιδέψει με το τρένο της ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό πρότεινε και τη δημιουργία ενός συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου, του Δήμου Πρέβεζας και της Ιεράς Μητρόπολης.

Το λόγο πήρε ο καθηγητής δρ. Ευάγγελος Μαρκόπουλος ο οποίος παρουσίασε διάλεξη με θέμα: «Επιχειρησιακή Δημοκρατία και τρόπους εφαρμογής της στον Δήμο Πρέβεζας» .Η έννοια της Επιχειρησιακής Δημοκρατίας βασίζεται στην δυνατότητα αναγνώρισης της γνώσης που υπάρχει μέσα σε μια επιχείρηση, την μετατροπή αυτής της γνώσης σε επιχειρησιακές διαδικασίες, την ένταξή της στην λειτουργία και παραγωγή της επιχείρησης, αλλά προπάντων στην αξιοποίηση της γνώσης ως πυρήνα παραγωγής καινοτομίας που μπορεί η ίδια η επιχείρηση να δημιουργήσει και να αξιοποιήσει..

Το ολοκληρωμένο μοντέλο της Επιχειρησιακής Δημοκρατίας υποστηρίζει μια δια-επιστημονική σύζευξη (διαχείριση στρατηγικής γνώσης, καινοτομίας, ανθρώπινου δυναμικού, τεχνολογίας, παραγωγής, ηγεσίας, ποιότητας, διαδικασιών κλπ) δηλαδή μια ένωση διοικητικών τεχνολογιών και ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο που στρέφει όλες τις διοικητικές επιστήμες και πρακτικές πάνω στην προσπάθεια ένωσης των ανθρώπων, μέσα από την ελευθερία έκφρασης στο να παράγουν γνώση ως πρώτη ύλη για την καινοτομία. Χωρίς μια επιχειρησιακή δημοκρατική κουλτούρα δεν μπορεί να δημιουργηθεί η επιχειρησιακή γνώση. Συνεπώς χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει καινοτομία, χωρίς καινοτομία δεν υπάρχει ανάπτυξη και χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει εξωστρέφεια.

Όλα αυτά προϋποθέτουν όμως να είμαστε ενωμένοι. Η ημερίδα αυτή είναι μια αρχή με αξιόλογες βάσεις και λόγω έλλειψης χρηματοδότησης στην εποχή που ζούμε είναι πολύ σημαντική. Αξίζει λοιπόν να παλέψουμε και να συνεργαστούμε με αγάπη για το καλό της πόλης.

Την επόμενη μέρα ο καθηγητής Ευάγγελος Μαρκόπουλος επισκέφτηκε το Επιμελητήριο, το Δημαρχείο και την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.