06/03/2014

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Επιμελητηρίου στη συνάντηση Ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι μετά από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πρέβεζας και του Συλλόγου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Πρέβεζας, με κεντρικό εισηγητή τον Υπεύθυνο Δημοσίων σχέσεων Π.Ο.Ε.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων & Συναφών Επαγγελμάτων) και Μέλος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. κ. Γρηγόρη Τσαπατσάρη, αποδεικνύοντας των έντονο προβληματισμό των επαγγελματιών του χώρου για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι στο άμεσο μέλλον.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσαπατσάρης σύντομα θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί σχετικό σχέδιο νόμου.

Στο σχέδιο νόμου της Ε.Ε. που προωθείται προς ψήφιση προβλέπονται καινοτομίες όπως η κατάργηση μονοπωλίου για τη μουσική και τα τραγούδια και η κατάργηση του ποινικού μέρους, δημιουργώντας ουσιαστικά ανταγωνισμό από διάφορες εταιρείες εμπορικές και μη πνευματικών δικαιωμάτων που θα έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική μείωση τιμών.

Χαρακτηριστικά ο κ. Τσαπατσάρης αναφερόμενος στην απαγόρευση του καπνίσματος, είπε ότι: «Είναι ξεκάθαρο πως ο νόμος για το κάπνισμα πάει σε πλήρη εφαρμογή και δεν θα υπάρχει καμία ανάκληση αυτή τη φορά», σημειώνοντας πως μεταξύ άλλων ήδη η ΠΟΕΣΕ έχει ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να αυξηθεί το πρόστιμο στον πελάτη που καπνίζει και όχι στον καταστηματάρχη προκειμένου να «εντυπωθεί» το γράμμα του νόμου κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να αναγκάζει τους καταστηματάρχες να γίνονται χωροφύλακες.

Ο κ. Τσαπατσάρης στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα της πιστοποίησης ΕΦΕΤ εργοδότη και προσωπικού καλώντας όλους τους επαγγελματίες να το προχωρήσουν άμεσα αν δεν το έχουν ήδη κάνει, ενώ υπογράμμισε και την υποχρέωση κάθε επιχείρησης που έχει προσωπικό στο χώρο εργασίας να εγκαταστήσει Φαρμακείο και βοηθήματα που πρέπει να περιέχει κιβώτιο/φαρμακείο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το πρόστιμο με το άρθρο 7, του 3850/2010 κυμαίνεται από 500 έως 50.000 € και επιπλέον φυλάκιση έως και 6 μήνες.

Σε όλους τους παρευρισκόμενους δόθηκε σχετικό φυλλάδιο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρεί ο κάθε καταστηματάρχης κατά τον έλεγχο των ελεγκτικών οργάνων.

Κλείνοντας τόσο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Γιαμάς όσο και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Σπύρος Κόκκαλης, υπογράμμισαν πως είναι στη διάθεση κάθε επαγγελματία που έχει απορίες ή χρειάζεται βοήθεια και σύντομα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για να υπάρξει νεότερη ενημέρωση στα θέματα που όπως φάνηκε προκαλούν καθημερινό προβληματισμό και αγωνία στους συναδέλφους επαγγελματίες.