14/02/2014

Για να υπαχθεί ένα προϊόν στη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών Ε.Ε – Κορέας, πρέπει ο εξαγωγέας να εκδώσει «Δήλωση Καταγωγής», με την οποία να πιστοποιεί την ευρωπαϊκή προέλευσή του. Για εξαγωγές άνω των 6000 ευρώ, για να εκδοθεί «Δήλωση Καταγωγής» πρέπει η επιχείρηση να έχει λάβει από τις τελωνειακές αρχές της χώρας της άδεια «Εγκεκριμένου Εξαγωγέα». Δεν απαιτείται ούτε ισχύει πιστοποιητικό καταγωγής του επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι κορεατικές αρχές οφείλουν να κάνουν δεκτά τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά, ενώ σε περίπτωση που έχουν οποιαδήποτε αμφιβολία πρέπει να ζητούν τη συνδρομή της χώρας εξαγωγής, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν απευθείας από μόνες τους σε έλεγχο των «δηλώσεων καταγωγής».

Παρόλα αυτά, υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες τα κορεατικά τελωνεία ζήτησαν από τους εξαγωγείς να αποδείξουν ότι πράγματι τα προϊόντα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ όφειλαν να απευθυνθούν στις τελωνειακές αρχές της χώρας εξαγωγής.

Το θέμα διερευνάται από τη  Ε.Ε. για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά ή αν πρόκειται για κυβερνητική πολιτική παρακώλυσης των εισαγωγών. Οι Έλληνες εξαγωγείς σε τέτοιες περιπτώσεις παρακαλούνται να ενημερώνουν το Γραφείο ΟΕΥ Σεούλ.