11/03/2013

            Απαγόρευση Εισαγωγών Γάλατος 

  Η Φορέας Ασφάλεια Τροφίμων του Κοσόβου διέταξε την απόσυρση παρτίδων γάλακτος από την αγορά μετά από διεξαγωγή ελέγχων από τους οποίους προέκυψε ότι εμπεριέχονται τοξικές ουσίες (αφαλατοξίνες). Εκτός από την απόσυρση απαγορεύθηκε και η εισαγωγή συσκευασμένου γάλακτος από τις εταιρείες Fast Milk και Primalat (Αλβανία),  Dukat (Κροατία), Meggle και Zot (Βοσνία).  Σημειωτέον ότι η Βοσνία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο έχουν ήδη αποσύρει από τις αγορές τους το γάλα των κροατικών εταιρειών Dukat και Vindija.

  Το αλβανικό Υπουργείο Γεωργίας αντέδρασε άμεσα και δήλωσε ότι  θα πραγματοποιήσει το ίδιο ελέγχους στα εγχώρια γάλατα ενώ στην απόφαση περιορισμού των εξαγωγών γάλακτος στο Κόσοβο αντέδρασαν άμεσα οι αλβανοί υπουργοί Γεωργίας, Genc Ruli και Εξωτερικών, Edmond Panaritι που φέρεται να δήλωσαν ότι πρόκειται περί φημών και σχετίζεται με σύγκρουση εμπορικών συμφερόντων και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών της περιοχής και εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι αποφάσεις απαγόρευσης των εισαγωγών των αρχών του Κοσόβου αποτελούν  τεχνητό εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων.

Δεδομένου του κλονισμού της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο γάλα που προέρχεται από τις προαναφερόμενες εταιρείες είναι σκόπιμο να εξεταστεί η δυνατότητα ανάπτυξης των εξαγωγών των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών τόσο στο Κόσοβο όσο και στην ευρύτερη περιοχή.