29/07/2024

 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Γεύσεις από τον Τόπο μας» που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο Πρέβεζας με τον Νέο Σύλλογο Χοιροτρόφων Ηπείρου και το Δήμο Ζηρού, την Πέμπτη 25 Ιουλίου στην πλατεία της Φιλιππιάδας Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής με έμφαση στο χοιρινό κρέας, προϊόν για το οποίο φημίζεται ο Δήμος Ζηρού.
 Τον εναρκτήριο χαιρετισμό πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας
κ. Ιωάννης Μπούρης τόνισε ότι το Επιμελητήριο προτάσσει την εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων και της τοπικής παραγωγής και δίνει έμφαση στην προβολή της τοπικής γαστρονομίας η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος. Υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο στηρίζει επί του πρακτέου τους τοπικούς παραγωγούς μέσω δράσεων σαν την σημερινή, ενώ δεσμεύτηκε ότι η εν λόγω εκδήλωση θα έχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια, καθώς ο κόσμος την αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή.
 Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, κα Αναστασια Σίμου με αρμοδιότητα σε θέματα του Τομέα Προώθησης Τοπικών Προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου , η οποία συνεχάρη τους διοργανωτές, έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στηρίζει διαχρονικά τον πρωτογενή τομέα και το επιχειρείν.
Επιπροσθέτως ομιλίες απήυθυναν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού- Τουρισμού και Αθλητισμού
κ. Μήτσιος Ελευθέριος του Δήμου Ζηρού, ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα της εκδήλωσης για τον τόπο και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής και κος Κασαλιάς Νικόλαος, Κτηνίατρος και Μικροβιολόγος Τροφίμων ο οποίος αναφέρθηκε στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής βιομηχανίας κρέατος, αναλύοντας, παράλληλα, τις ευκαιρίες, τις απειλές και τις σχετικές προκλήσεις.
 Εν συνεχεία, οι προσκεκλημένοι σεφ της εκδήλωσης κ. Παλησίδης Γιώργος, κ. Pasquale Lembo ,
κ. Μούτος Χρήστος και οι συνεργάτες τους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα κατάφεραν να συνθέσουν με περίτεχνο τρόπο εδέσματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον του κόσμου με βάση το χοιρινό κρέας , αλλά και του συνόλου των προϊόντων της περιοχής. Κατά την διάρκεια της μαγειρικής επίδειξης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να λάβουν πληροφορίες για την διατροφική αξία των προϊόντων από την Διαιτολόγο- Διατροφολόγο κα Ρέντζιου Ελευθερία.
 Ευχάριστη νότα στην εκδήλωση προσέδωσαν τα χορευτικά τμήματα της Αδελφότητας Ανωγειατών «Παπαγιωτης» και του Μορφωτικού συλλόγου Θεσπρωτικού καθώς και των καθηγητών του Ωδείου Αμφίων.